Felszerelés

amelyekkel dolgozom az ég alatt.

A felszerelésem oszlopos tagjait egy egyedi építésű tükrös távcső és hétköznapi fotós objektívek adják.


172/702 Newton EQ-6 Pro mechanikán

172/702mm asztográf
172/702mm asztrográf
Főtükör mérési eredménye
Főtükör mérési eredménye

A távcső Newton elvű optikai elrendezést használ karbon szálas merevítésű köntösbe bújtatva. A tubus szendvics szerkezete - a karbonnak köszönhetően - nagyfokú stabilitást kínál rendkívül könnyű tömeggel. További jó tulajdonsága ennek az anyagpárosnak, hogy hőtágulása közel nulla, így hosszú éjszakai munka során minimalizálni lehet az újraélesítések, fókuszálások számát.

Az optika lelkét, a főtükör csiszolását, egy hazai körökben nagy elismerésnek örvendő tükörcsiszoló, Zsámba István végezte, igazán kiváló eredménnyel, a felületi pontosság megközelítőleg strehl 97%. A túlméretezett segédtükör az angol székhelyű Orion Optics terméke, kitakarása ~48%-os a nagy látómezős peremsötétedés elkerülése érdekében. A tükrök IBAD-97 típusú gőzölésével vannak ellátva.

A tubus többi eleme, a tükörtartók és merevítők alumíniumból készültek a nagyfokú merevség érdekében. A tükrök rögzítésének megoldásairól kiemelkedő szakemberek segítségét kértem, akik a kivitelezésben is segítettek. A főtükörtartó és fókuszírozó Rózsa Ferenc munkáját dicséri, míg a segédtükörtartó Papp András és Éder Iván tervei alapján készültek.

A távcső a cikk írásának időpontjában sem nyerte el a végleges formáját, de ez a használatát nem befolyásolja. A közeljövőben esztétikai finomításokon esik át, illetve beépített harmatsapka helyett, egy külső egyedi harmatsapkát fog kapni a jobb szállíthatóság érdekében.

172mm-es newtonnal készült képek itt elérhetőek.


Atik One és Canon EOS DSLR

Atik One 6.0
Atik One 6.0
EOS DSLR
EOS DSLR

2015 év eleje óta a fényérzékelő szerepét egy csillagászati célokra kialakított Atik One 6.0 tölti be, mellyel 1,33"/pixeles felbontást érhetek el 702mm-es fókusz esetén. Ez a felbontás a Kárpát-medencében egy átlagos éjszakán is jól használható, megfelelő élességű képek előállítását teszi lehetővé. A rendszerrel eddig készített legélesebb képek FWHM-je 1,9"-2,0" ívmásodperc körüli, mely kiváló eredménynek számít, a nagy távcsöves képek hangulatát idézi.

Atik One 6.0-val készült képek galériája itt található.

2015 éve előtt a fény digitális jellé alakításáért egy Canon EOS DSLR felelt, amely szenzorának gyári UV/IR blokk szűrőjét egy csillagászati célokra alkalmas Baader szűrőre cseréltem. Ezen szűrő a 656nm-es látható fénytartományban közel 4x annyi fényt enged át, amely éppen az egyszeresen ionizált hidrogén hullámhossza. Ebben a tartományban rengeteg emissziós köd sugároz, így azok megörökítése is könnyen elérhetővé válik.

DSLR-el készült képeim itt elérhetőek.


Objektíves asztrofotózás

Canon EF 135mm F/2
Canon EF 135mm F/2

Néhány éve már hobbimmá vált az asztrofotózás, amikor szerettem volna még nagyobb látómezejű képeket készíteni. Pár objektív kipróbálása után, világossá vált, hogy a nappal jól teljesítő objektívek, éjszaka sajnos nem annyira kiemelkedően teljesítenek. Nagyrészt a fix gyújtótávolságú lencsék váltották be a hozzájuk főzött reményeket. Canon EF 135mm F/2-es objektíve kellemes leképzést biztosít, akár nagy fényerő esetén is.

2014 elején saját objektíves rögzítő platformot terveztem Vixen prizmasínhez, mely nagyban megkönnyíti a teleobjektívek rögzítését és a vezetőtávcső ideális elhelyezését. A fókuszálást is egyszerűsíti és nem hagyja eltekeredni azt a hosszú éjszakák során sem. A tervezésben és kivitelezésben ezúttal is Rózsa Ferenc segített.

Teleobjektíves fotóim itt elérhetőek.